Schildklier: overgang, stress & voeding, deel 4

Schildklier, 3 eenvoudige tips om de overgang beter door te komen.

Help! Mijn schildklier werkt minder goed. Gevolg: toename van het gewicht. Een beetje overgewicht is goed. Dat heb je kunnen lezen in mijn vorige blogs. Vetweefsel produceert oestrogeen en dat is handig als de rest van je lichaam minder produceert. Teveel vetweefsel is niet goed. Dan komt de balans tussen oestrogeen en progesteron in het geding. In deze blog vertel ik je over de ingewikkelde relatie tussen overgang, stress en de schildklier.

Waarom gaat de schildklier soms minder goed functioneren als je in de overgang bent?

De schildklier is een hormoonklier en die bevindt zich voor in je hals bij het strottenhoofd. Mensen die een te traag werkende schildklier hebben krijgen wel eens een opgezette hals omdat de schildklier gaat overcompenseren. En overgewicht!

#Stress tijdens de overgang is een boosdoener. Tyrosine is een aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline. Adrenaline is het vlucht/vechthormoon. Maar tyrosine vormt ook de basis voor de aanmaak van thyroxine, een schildklierhormoon. Nu gaat stress vóór de schildklier. Als je niet kan vluchten heb je immers ook niks maar aan je schildklier. Dus de productie van adrenaline gaat vóór de productie van thyroxine. En de schildklier gaat dan minder goed werken. Ook het stresshormoon cortisol remt de aanmaak schildklierhormoon. Je kunt je voorstellen dat chronische stress dus niet bevorderlijk is voor een goede schildklierwerking. En daarom krijgen vrouwen die stress hebben eerder overgewicht tijdens de overgang. Naast chronische stress kan ook acute, kortdurende maar ernstige stress de schildklier bijna volledig stil leggen! Pak je stress aan dus. Neem rustmomenten, zoek hulp. Heb je een #burn-out gehad? Een restje hiervan kan zeker effect op je schildklier hebben als je in de overgang raakt.

Schildklierhormonen:

Wat doet je schildklier precies? Deze klier moet je zien als de thermostaat in je lichaam. Deze zorgt er voor dat je basale stofwisseling goed verloopt. Daartoe maakt de schildklier twee hormonen, T3 en T4. Jodium is voor de aanmaak van deze hormonen noodzakelijk. Werkt je schildklier te traag, dan kun je overgewicht krijgen. Werkt hij te snel, dan val je af. Behalve effect op je gewicht heeft een niet goed functionerende schildklier nog meer effecten. Zo kan een traag werkende schildklier o.a. vermoeidheid, depressie, spierkrampen en hoofdpijn tot gevolg hebben. Klachten die we ook bij chronische stress en burn-out tegen komen.

Schildklierhormonen en voedingsstoffen:

Hormonen zijn de regelstofjes in je lichaam. Maar je lichaam moet die hormonen dan wel produceren. En daar zijn bouwstoffen voor nodig zoals aminozuren (eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren). Je moet voldoende aminozuren binnen krijgen uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Er bestaan 20 aminozuren, dus variatie in je voeding is van belang, zoals voor alles. Rijk aan eiwitten/aminozuren zijn vlees, vis, kip, ei, zuivel en kaas, peulvruchten, granen, noten, soja (tempé en tahoe).

Om de hormoonklieren in het lichaam goed te laten werken zijn ook vitamine E, magnesium en zink nodig. De schildklier heeft dan ook nog eens specifiek jodium en selenium nodig. Eet je geen of te weinig brood dan kun je een tekort aan jodium krijgen. Brood wordt in Nederland immers gebakken met jodiumhoudend bakkerszout. Andere bronnen van jodium zijn zeevis, zeewier en schaal- en schelpdieren. Eet in ieder geval 1 maal per week (vette ) vis!

Selenium vind je in vlees, vis, ei, granen, kool, paranoten en knoflook. Ons wordt aangeraden dagelijks een handje noten te eten, kies geregeld voor paranoten.

Bronnen van vitamine E zijn vette vis, granen, plantaardige olie, noten en zaden, groenten en fruit. Vitamine E is een in vet oplosbaar vitamine, dus vetten heb je echt nodig!

Vis, schaal- en schelpdieren, vlees, kaas, granen, peulvruchten, noten (amandel) en zaden zoals pompoenpitten en zonnepitten zijn bronnen van het mineraal zink. Noten en zaden zijn heerlijk in een salade of in je zelf gemaakte muesli of granola.

Magnesium tref je aan in vlees, zuivel, groene groenten, graan en grapefruit.

Om voldoende tyrosine aan te maken heb je ruim eiwitten nodig. Zowel bij de overgang, stress en burn-out en bij een niet goed functionerende schildklier is het dus aan te raden eiwitrijk te eten. Rijk aan tyrosine zijn vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten.

Je ziet, (vette) vis en noten zijn bronnen van meerdere voedingsstoffen die van belang zijn voor je schildklierwerking. Zo ook granen. Dus wel geregeld een boterhammetje, muesli en granola eten. Bij het avo merk ASC of MSC voor duurzame kweek of vangst.

TIP 2: eet geregeld paranoten voor de seleniumvoorziening.

TIP 3: eet granen! Minimaal 90 gram per dag is de dagelijkse aanbeveling. Een paar sneetjes volkoren desembrood, een bakje yoghurt met granola, een avondmaal met bijvoorbeeld boekweit dragen daar toe bij. Daarnaast vult het lekker en heb je minder behoefte aan tussendoortjes.

Tot slot mijn favoriete vegetarische recept met boekweit kun je hier vinden. En heb je chronische stress en/of overgewicht? Eilandcoaching begeleidt je naar een rustiger leven en minder gewicht. In de natuur in het Gooi en intensiever op (Spaanse) eilanden. De volgende blog zal over #opvliegers gaan.

Granen passen in een gezonde voeding bij de overgang.
Boekweit: rijk aan eiwitten, B-vitaminen, mineralen als magnesium en vezels.
Bedankt voor het delen!
Call Now Button