Voeding & stress: oestrogeendominantie en overgewicht

Oestrogeendominantie en overgewicht: 3 tips om de overgang beter door te komen.

Je bovenbenen en je billen! Ze nemen toe! En je bent niet anders gaan eten en ook niet minder gaan bewegen! Je had al last van wisselende stemmingen en nu nog meer! De #overgang is een normale fase in je leven. Niet altijd even leuk maar ook niet onoverkomelijk. Met goede voeding kan je er in ieder geval iets aan doen.

Deze keer over #oestrogeendominantie, oftewel je produceert in verhouding meer oestrogenen dan progesteron. Het is normaal dat tijdens de overgang de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen. Maar de verhouding moet wel in balans zijn. En daar heb je invloed op nog voor de overgang start. Als jong meisje of jonge vrouw al. Stress, een ongezonde levensstijl en een onvolwaardige voeding zijn van invloed op hoe je de overgang in gaat.

Oestrogeendominantie is dus een disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Het wil niet zeggen dat je meer of teveel oestrogeen aanmaakt, in de overgang daalt de productie van oestrogeen ook. De klachten die deze disbalans met zich mee kan brengen zijn o.a. een onregelmatige menstruatie, vocht vasthouden, gewrichtspijnen, gevoelige borsten, stemmingswisselingen en depressie (niet te verwarren met burn-out!) en gewichtstoename op je bovenbenen en billen.

#Stress is veelal de oorzaak van een verminderde progesteronproductie. Als je last hebt van , chronische, stress produceren je bijnieren cortisol. Ze hebben minder tijd om progesteron aan te maken. Overgewicht heeft ook een negatieve invloed. Je vetweefsel produceert namelijk oestrogeen. Xeno-oestrogenen (zie mijn eerdere blogs) verstoren ook de balans, evenals een tekort aan voedingsvezels.  Je lever kan ook nog overbelast zijn en misschien heb je wel candida, deze schimmel voedt zich met progesteron.

Wat te doen? Hier 3 tips:

  1. Vermijd alcohol. Alcohol overbelast je lever.
  2. Eet genoeg vezels. Een gezonde voeding bevat complexe koolhydraten zoals muesli, havermout, roggebrood, quinoa, peulvruchten, e.d. Neem ook minimaal 250 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Test eens of je voldoende vezels eet. Een handige site daarvoor is www.vezeltest.info
  3. Eet af en toe eens zeewier. Sushi heerlijk! Zeewier bevat jodium hetgeen van belang is voor een goede schildklierwerking. Als deze traag werkt neemt de kans op het ontstaan van overgewicht toe. In deze tijd dat iedereen koolhydraatarm eet (lees: geen of weinig brood), neemt de kans op jodiumtekort flink toe. Heb je wel eens zeewierpasta gegeten? Er bestaat ook zeewierstooisel voor door de salade. Zelf vind ik zeewiersalade heerlijk. Zeevis is ook een bron van jodium.

Hier een simpel recept:

Snij een stukje ijsbergsla in flinterdunne reepjes. Meng met wat julienne gesneden wortel. Er bovenop leg je zeewiersalade (Wakame), dat koop je kant en klaar in de winkel bij de verse vis. Garneer met wat gepofte sesamzaadjes. Lekker met een stuk gegrilde zalm.

Heb je veel last van stress of zelfs een burn-out? Neemt je gewicht toe? Heb je andere overgangsverschijnselen? Eilandcoaching begeleidt je graag tijdens wandelsessies in het Gooi of, intensief, op een eiland! In de volgende blog vertel ik meer over de schildklier.

dietiste in Hilversum
Vezels voor de overgang
Bedankt voor het delen!
Call Now Button