Recepten

Spaanse recepten van Eilandcoaching …2x per jaar kan je mee op retraite naar het mooie Canarische eiland La Palma. Samen met mijn collega Myrna ontzorgen we jou gedurende een volle week. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je geen boodschappen hoeft te doen en niet hoeft te koken. Hoe deze retraite eruit ziet lees je hier. Van 22 – 29 november 2024 ben je weer van harte welkom in ons mooie huis met zwembad. We halen je op van het vliegveld. Liever mee in het voorjaar? In maart of april 2025 gaan we weer. We gaan met maximaal 7 vrouwen.Wil je er bij zijn? Laat dan dan nu alvast weten.

Ik mag behalve dat ik de bosbaden verzorg, zorgen voor ontbijt, lunch en diner. Alles vegetarisch en lokaal en met een overvloed aan fruit, groenten en noten. Voeding voor de darmen en het brein, voeding voor de ziel met Spaanse recepten van Eilandcoaching.

Kikkererwtensoep eten tijdens een retraite op La Palma met Eilandcoaching.

Tijdens onze eerste retraite vroegen deelneemsters enkele recepten met hen te delen. Je vindt er een aantal hieronder en binnenkort ook in ons boek.. Buen proveche!

Het recept wat enorm werd gewaardeerd was Mojo Verde oftewel groene saus. Je eet hem op gerookte, gebakken kaas Queso Asado. Of je eet hem bij gekookte lokale aardappeltjes, papas arrugadas. De aardappeltjes worden met flink wat zout drooggekookt.

Mojo Verde:

Een groene paprika, 3 tenen knoflook, 1 tl komijn, zout naar keuze, een bosje koriander en als je daar niet van houdt platte peterselie, 3 eetlepels witte wijnazijn en een halve kop extra vierge olijfolie. Kies als je het kan vinden voor niet gemalen komijn, dus de zaadjes. Snij de paprika, komijn en koriander wat fijn, doe ze in een mengkom samen met de andere ingredienten en maal fijn met blender of staafmixer. Je saus is een week houdbaar in de koelkast. Ook lekker op vis of op een geroosterd stuk (stok)brood.

In maart/april kan je deze groene saus ook maken met vers geplukte daslook of look-zonder-look. Dat zijn overheerlijke kruiden die je langs de bosrand kan vinden. Ze smaken ui-knoflookachtig zonder dat je er naar gaat ruiken.

Mijn collega Myrna en ik schreven een boek over de helende en voedende kracht van de natuur, speciaal voor vrouwen. Hierin vindt je meer Spaanse recepten van Eilandcoaching en recepten met wilde kruiden. We schreven een jaar rond, van april 2023 tot april 2024. Nu zijn we bezig met redigeren en vervolgens gaan we het laten drukken. In eerste instantie in eigen beheer en in een beperkte oplage. Wil jij graag de eerste druk ontvangen? Laat het weten door mij een mailtje te sturen via bosbadgids@gmail.com.

Wat ook lekker op brood is en erg gewaardeerd werd tijdens de retraite was muhumarra. Totaal niet Spaans, wel heel lekker voor op een broodje als je veganistisch/vegetarisch eet. Ik gaf er een Spaanse swing aan door amandelen te gebruiken in plaats van walnoten. Amandelen groeien namelijk volop op La Palma.

Ingredienten en bereiding Muhamarra:

Ik gebruik 2 gegrilde paprika’s uit een pot. Je kan natuurlijk ook zelf roosteren boven een gasvlam of op een barbecue maar dat is wel meer gedoe. 2 handjes amandelen (of walnoten), sap van een halve limoen, een theelepel komijnzaad, een kwart theelepel chilizaadjes of een kwart rode peper of een 1/4 theelepel cayennepeper, 1 eetlepel balsamico azijn en een kwart kopje extra vierge olijfolie.

Alles in de blender of met staafmixer fijnmalen. Voeg indien nodig extra olijfolie toe om een smeuiig geheel te krijgen.

Tot slot mijn favoriete recept: Spaanse Tortilla. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat. Eet de tortilla als tapa in de middag. Of eet hem bij het diner samen met een gemengde salade.

Ingredienten en bereiding van Spaanse Tortilla of aardappelomelet:

Een goede olijfolie voor het bakken, 4 grote aardappelen die je schilt en in plakjes snijdt van ongeveer 3 millimeter dik, een grote gesnipperde ui, 4 grote eieren, een snuf grof zeezout, wat takjes peterselie en voor de variatie een rode paprika in stukjes gesneden.

Verhit een stevige pan en giet er vervolgens een flinke laag olie in, je hebt ongeveer een kopje olie nodig. Hierin bak je op een middelmatig vuur onder voorzichtig roeren je aardappelschijfjes, ui en paprika. Dit doe je tot de schijfjes gaar zijn. Ze mogen niet aanbakken en bruin worden, dus temper eventueel je warmtebron. Laat als de schijfjes gaar zijn alles uitlekken in een vergiet. Vang de olie op. Gebruik straks voor het bakken van je tortilla een goede koekenpan. Klop de eieren in een grote kom los tot ze schuimig zijn en voeg het zout toe en de fijn gesneden peterselie. Doe je aardappel/ui/paprika mengsel bij de eieren en roer goed door. Laat dit 15 minuten staan. Verhit vervolgens 2 tot 3 eetlepels van de eerder gebruikte olie in je koekenpan. Doe je aardappel/ei mengsel in de pan en spreid goed uit over de pan. Temper nu je warmtebron tot middelmatig hoog en schud af en toe je aardappelmengsel zodat het niet gaat vastplakken en aanbranden. En dan nu…als de eieren aan de onderkant bruin zijn leg je een omgekeerd bord ter grote van je pan op je tortilla. Neem keukenhandschoenen of een theedoek en keer alles om. Je tortilla ligt nu op het bord met de gebakken kant omhoog. Dit is even een handigheidje. Giet weer een beetje olijfolie in de pan en laat nu de tortilla met de niet gare kant naar beneden in je pan glijden. Laat nu de onderkant garen op een middelmatig vuur. De binnenkant mag een beetje vochtig blijven. Leg hem vervolgens op een mooi bord, laat afkoelen tot kamertemperatuur en snijd hem in punten. Serveer er een gemengde salade, ensalada mixta, bij.

Wil je mee naar een ander eiland of 1 – op – 1 gecoacht worden? Zie hier voor meer opties.

Call Now Button