Waarom we koolhydraatarm en weer meer vet mogen eten, deel 2

Waarom we koolhydraatarm en weer meer vet mogen eten

Koolhydraatarm eten is goed voor je en #vet mag weer. Verwarrend hoor, al die steeds maar weer veranderende adviezen. Kan jij het nog bijhouden? Wat moet je nu weer doen als je wilt #afvallen en bijvoorbeeld je #cholesterol laag wilt houden? In de vorige blog schreef ik over koolhydraten en de rol van insulineresistentie, in dit deel gaat het over vet. Voor de volledigheid van het verhaal lees je deel 1 ook.

Buikvet heeft invloed op je cholesterol: Hoe meer buikvet hoe hoger het slechte cholesterol (LDL) en hoe lager het goede cholesterol (HDL). Het buikvet om je organen is vaak zelfs een beetje ontstoken en heeft nog meer negatieve gevolgen. Hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker, slaapapnoe, astma, jicht, PCOS en allergieën worden hiermee in relatie gebracht. Dat is nogal wat. Belangrijk dus om je gewicht en de hoeveelheid buikvet naar omlaag te krijgen. Door minder koolhydraten te eten en weer wat meer vet dan voorheen goed voor ons was.

Kan je nu zomaar alle soorten vet eten? Nee. Men is er al een tijdje achter dat overmatig gebruik van meervoudig onverzadigde vetten helemaal niet zo goed is. Die zitten bijvoorbeeld in dieetmagarines en -halvarines en in zonnebloemolie. De huidige inzichten zijn dat je juist meer enkelvoudig onverzadigde vetten moet eten. Die zitten onder andere in pinda’s, noten en olijfolie. Omega-3 haal je uit vette vis. Ook is men er inmiddels achter dat de vetten uit zuivel niet schadelijk zijn voor hart- en vaatziekten. Vandaar dat volle kwark en Griekse yoghurt tegenwoordig weer mag. Lekker hoor, met een handje walnoten er door heen. Vetten verzadigen ook goed, je hebt minder snel honger tussendoor. Hoe minder koolhydraten je tussendoor eet, hoe minder je insuline stijgt.

Meten is weten: Mij werd ooit gevraagd hoe ik dan mensen weeg daar op de hei. Niet dus. Een meetlint is voldoende. Afname van je buikomvang daar gaat het om. En wegen kan je thuis. Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is tussen de 68 en 80 cm en voor mannen tussen de 79 en 94 cm. Hoe koolhydraatarm je dieet zou moeten zijn wordt mede bepaald door je middelomtrek.

Wat je kunt eten per dag: Bij Eilandcoaching adviseren we volgens de voedingsrichtlijnen van Puur Gezond. En die komen overeen met de adviezen van de Gezondheidsraad. Complexe koolhydraten uit granen e.d. plus 300-400 gram groenten op een dag en 3 porties fruit. Daarnaast eet je zo’n 200 gram peulvruchten per week. Vetten, zo’n 35 gram per dag. Die haal je onder andere uit dagelijks een handje noten, koken met bijvoorbeeld olijfolie of notenolie, wat roomboter op je brood, wekelijks een portie vette vis en 2-3 maal per dag een portie zuivel en dan wel de volle versie dus!

De wandelende dietist: Bewegen helpt tegen insulineresistentie en is daardoor goed voor je gewicht. Bij Eilandcoaching begeleiden we je stap voor stap naar een gezonder gewicht. Letterlijk stap voor stap. Want de consulten zijn wandelend in de Gooische natuur of op een eiland. Zo werk jij tijdens het consult al aan het verminderen van je buikvet en insulineresistentie, en dus aan het verminderen van je gewicht en verlagen van je cholesterol . En ondertussen krijg je voedingsadviezen over het beperken van koolhydraten. Dat is twee vliegen in een klap! Geweldig toch?

We mogen weer meer vetten gebruiken!
“Let op vet” is niet meer?
Bedankt voor het delen!
Call Now Button