Koolhydraatarm en “vet”eten, deel 1

Waarom we koolhydraatarm en weer meer vet mogen eten

#Koolhydraatarm eten is goed voor je en #vet mag weer. Verwarrend hoor, al die steeds maar weer veranderende adviezen. Kan jij het nog bijhouden? Wat moet je nu weer doen als je wilt #afvallen en bijvoorbeeld je #cholesterol laag wilt houden?

Veranderende wetenschappelijke inzichten: Eigenlijk valt het allemaal best wel mee. De voedingswetenschap staat niet stil, dus soms veranderen de adviezen een beetje. Het duurt alleen zo lang voor oud nieuws de wereld uit is. Dat een te hoge consumptie van koolhydraten niet goed voor je is weten we best al weer een tijdje. En dan gaat het ook nog eens om de snelle, geraffineerde koolhydraten. Dus bijvoorbeeld voedingsmiddelen die veel suikers en/of wit meel bevatten. Want een volkorenboterham is echt niet slecht voor je.  Daarnaast is 2016 het jaar van de #boon! En #peulvruchten bevatten veel koolhydraten! Het ligt dus wel wat genuanceerder dan je zou denken. Niet alle koolhydraten zijn verkeerd.

Waarom minder koolhydraten?  Er is steeds meer bewijs dat niet vet in voeding het probleem is bij het ontstaan van overgewicht en hart- en vaatziekten maar dat insulineresistentie de problemen veroorzaakt. Voorheen werd  aan mensen met overgewicht, diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk geadviseerd af te vallen door vetten te beperken en meer koolhydraten te eten. Maar daar gaat je insulineproductie van omhoog. Als je koolhydraten eet maakt je alvleesklier namelijk meer insuline aan. Een natuurlijk proces. Koolhydraten worden met behulp van enzymen in mond, maag en darmen omgezet in glucose, ook wel bloedsuiker genoemd. Glucose is een brandstof voor je cellen en wordt met behulp van insuline opgenomen in je lichaam. Maar insuline zorgt ook voor de opslag van buikvet. En een toename van vet in de buikholte draagt bij aan insulineresistentie, oftewel, de insuline doet zijn werk niet goed en de alvleesklier gaat nog meer insuline produceren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

De laatste decennia is men wel steeds minder (verzadigd) vet gaan eten maar ook steeds meer enkelvoudige koolhydraten. Je vindt ze in witbrood, kant-en klaarmaaltijden, vruchtensappen, frisdranken, etc. Hoeveel suiker en fructose er niet aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd! Het zijn meestal  ook nog eens voedingsmiddelen met weinig vezels. Waardoor de insulineproductie snel toeneemt en men niet verzadigd is. En, dus snel weer trek heeft. En dit ook nog eens in combinatie met een inactieve levensstijl. Zeg eens, maak jij gemiddeld 10.000 stappen per dag? Want wie weinig beweegt heeft nog meer kans op insulineresistentie. Dus nog meer buikvet.

Welke koolhydraten dan wel? Complexe koolhydraten. Dat zijn de koolhydraten uit volle granen zoals in grof volkorenbrood, roggebrood, muesli, granola, volkoren bulgur, freekeh, quinoa, havermout , boekweit en zilvervliesrijst. Of een biologisch krieltje in de schil. En ook de koolhydraten uit groenten en uit fruit dat je liefst heel eet, dus niet geperst. De gezondheidsraad heeft in november 2015 geadviseerd dat je zo’n 90 gram aan volkorenproducten per dag nodig hebt. Wat neerkomt op bijvoorbeeld een bakje volle kwark met granola als ontbijt, 1-2 sneetjes volkorenbrood per dag en 1-2 opscheplepels zilvervliesrijst bij je avondeten. En peulvruchten natuurlijk, zo’n 200 gram per week. Je eet een keer falafel, je dipt je rauwkost humus en je eet een kop linzensoep. Dan zit je al op je 200 gram. Al deze koolhydraatbronnen leveren je vezels voor een goede darmwerking en een langzamere stijging van je insulinespiegels. Ook leveren ze je belangrijke B-vitamines en ijzer. Niet zomaar uit je voeding weglaten dus.

De wandelende dietist: Bewegen helpt tegen insulineresistentie en is dus goed voor je gewicht. Bij Eilandcoaching begeleiden we je stap voor stap naar een gezonder gewicht. Letterlijk stap voor stap. Want de consulten zijn wandelend in de Gooische natuur of op een eiland. Zo werk jij tijdens het consult al aan het verminderen van je buikvet en insulineresistentie, en dus aan het verminderen van je gewicht en verlagen van je cholesterol . En ondertussen krijg je voedingsadviezen over het beperken van koolhydraten. Dat is twee vliegen in een klap! Geweldig toch?

Lees volgende week het vervolg op dit verhaal met dan aandacht voor vet.

Humus
De ingredienten voor humus, w.o. kikkererwten
Bedankt voor het delen!
Call Now Button