Je persoonlijke cirkel

Heb jij ook moeite je grenzen aan te geven? Je persoonlijke cirkel als instrument.

Het maakt niet uit of iemand voor dieet, burn-out of een andere coachvraag komt. Samen met mijn klant je persoonlijke cirkel tekenen levert altijd weer verrassende ervaringen op. Vooral die ene keer dat de cirkel van mijn cliënt een fikse doorsnede had. Ik denk wel een meter of vier. Dat maak ik niet vaak mee.

Je grenzen leren bewaken, burn-out Hilversum

Hoe groot is je persoonlijke cirkel eigenlijk? Het bos in!

Als je wilt weten hoe groot jou cirkel is ga dan eens met een goede vriend of vriendin het bos in en zoek een goed breed bospad of een stuk hard zand. Pak een lange tak, ga staan en laat je vriend(in) een cirkel om je heen trekken. Jij geeft de grootte aan. Je vriend(in) gaat buiten de cirkel staan. Het is namelijk jou cirkel! Het is leuk om dan samen de discussie aan te gaan over wat de grootte van die cirkel voor jou betekent. Zo was die cirkel van mijn cliënt zo groot omdat ze veel ruimte nodig had, of beter gezegd wilde hebben. Te vertalen in haar geval in RUST. Je weet dat ik cliënten begeleid in het kader van voeding & stress. De behoefte aan meer rust komt dan ook vaak terug.

 

En dan nu stap 2: nog meer cirkels.

Om je persoonlijke cirkel kan je nog meer cirkels laten tekenen. Blijf zelf in je eigen cirkel staan. Bedenk wie er in de eerste ring mogen staan. En wie mogen er in de tweede en derde ring staan? Maar dan nu de hamvraag. Komen die personen ook wel eens een ringetje dichterbij? Mag dat? Klopt dat? Ik mocht na het vragen van toestemming wel even in de cirkel van mijn cliënt komen. Ik vond de afstand voor ons gesprek namelijk wel wat groot. Toestemming vragen vind ik heel belangrijk, en, nee= nee. Maar ik kreeg een ja. De wens om zo’n grote cirkel te hebben hing samen met het feit dat zij het zo druk had. Iedereen moest wat van haar, dag en nacht. Het liefst schopte ze letterlijk en figuurlijk iedereen weg.

 

Geef jij je grens aan?

In feite was haar cirkel natuurlijk heel klein. Iedereen kon dichtbij komen. Stapten zo over de visuele grens heen. Herken je dat? Vaak is dat bij zorgzame mensen, mensen die onzeker zijn en aardig gevonden willen worden, niet willen kwetsen, of die niet weten hoe je op de juiste manier assertief kunt zijn. Mijn cliënt nam het ze niet kwalijk, maar was ondertussen wel een beetje boos. Op zichzelf. Die ongeuite boosheid kan dan weer leiden tot eten. Terwijl je dat helemaal niet wilt!  Geef jij de grens aan? Laat je vriend(in) maar eens in je cirkel stappen. Wat gebeurt er?

 

Assertief zijn: hou ze buiten je cirkel. Leuk gezegd, maar hoe doe je dat?

Toen ik tegen mijn cliënt zei dat we nu gingen oefenen met anderen buiten de cirkel houden ging ze het heel spannend vinden. En dat is heel begrijpelijk. Want als je dat nooit doet? Mensen buiten je cirkel gaan houden komt bij een bepaalde angst. Die voor iedereen weer anders is. Het triggered bepaalde gevoelens, misschien van toen je nog klein was. Een oud stuk uit je verleden.

 

In je krachtcentrum blijven!

Ik leerde mijn cliënt om stevig te gaan staan. In haar krachtcentrum. Ooooo, dat klinkt vast zweverig, maar is het niet. Door stevig te staan, kun je je steviger voelen. En dat kan ook zittend. Het werkte direct. En nu wil je natuurlijk weten hoe dat moet maar dat is niet even in  woorden uit te leggen. Dus, zal ik er een filmpje van maken en binnenkort op Youtube zetten.

 

Heb jij ook moeite om NEE te zeggen?

Eilandcoaching helpt je een stukje verder in het bewustzijn hieromtrent. In het Gooi en op eilanden. Weleens gedacht aan coaching op Ibiza met verblijf in een yurt? Klik hier

 

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button