Ik maak mijn eigen feta

Ik ga mijn eigen feta maken.

Vandaag ga ik het experiment aan. Ik ga mijn eigen feta maken. Al een tijdje loop ik met het idee om mijn eigen kaas te gaan maken. Ik hou van eten, ik hou van koken en als het kan zo puur mogelijk. Voor mij is koken een goede manier om te ontspannen en zo voorkom ik dus stress. Op internet is genoeg te vinden en het recept en procedé van feta maken lijkt helemaal niet moeilijk. We gaan het zien.

Bij “Leven van ’t land” heb ik een thermometer, druppelaars, kaasdoek en natuurlijk stremsel besteld. Gisteren is het pakje met benodigdheden per post afgeleverd. Nu wil ik graag met verse geitenmelk aan de slag maar dat is nog even teveel gedoe. Dan moet ik eerst naar een geitenboerderij fietsen. Er zit er een in Soest zag ik, dat is fietsbaar. Eerst ga ik het experiment aan met geitenmelk uit de winkel. Je moet makkelijk beginnen nietwaar.

In het recept staat dat alles gesteriliseerd moet worden met kokend water en soda. Daar ben ik nou net te gemakzuchtig voor en besluit het niet te doen. We zien wel. Natuurlijk reinig ik de spullen wel goed tevoren.

Zo we gaan beginnen. 3,8 liter geitenmelk in een pan aan de kook brengen tot 30 graden. Dit onder goed roeren. Als de melk op temperatuur is roer ik een eetlepel biologische yoghurt los met een eetlepel van de lauwe melk. Vervolgens wordt dit weer door de hele pan met melk geroerd. Met een houten spatel overigens. Daarna moet het een uurtje blijven staan. Uiteraard niet meer op het vuur. Terwijl ik wacht typ ik vast een stukje van deze blog. Over een uur gaat er 1/4 theelepel stremsel in. Ik heb ook druppelaars dus zal eens zoeken naar een recept waar ze het over druppels hebben. Dat is toch een stukje preciezer. Want, moet ik een grote of een kleine theelepel gebruiken?

Ondertussen kan ik ook kijken wat stremsel precies is. En nog een lezen hoe het na dit uur verder moet. Wikipedia meldt het volgende over stremsel:

“Stremsel is een complex van spijsverteringsenzymen dat aanwezig is in de maag van ieder zoogdier. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van kaas.

Stremsel bevat de eiwitsplitsende enzymen, chymosine, pepsine en een proteolytisch enzym (protease), die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten, waardoor vaste (wrongel) en vloeistoffen (wei) van elkaar gescheiden worden. Chymosine is zeer actief. Er is maar heel weinig van nodig om kaas te maken. Eén liter kalfsleb bevat voldoende chymosine om 10.000 liter melk (bij 34°C) binnen drie kwartier te laten stremmen.

Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de lebmaag van kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij, dus niet geschikt voor vegetariërs. Stremsel kan ook gewonnen worden uit de maag van andere zoogdieren. Daarnaast zijn er alternatieve methoden waarbij dieren ontzien worden. Door middel van genetische modificatie van een bacterie waarbij het gen van een kalf is ingebracht, kan dit stremsel geproduceerd worden. Ook wordt stremsel geproduceerd door micro-organismen.”

Zo, dat weten we ook weer. Hoe gaat het zo verder? Uiteindelijk heb ik 1/4 theelepel stremsel toegevoegd, goed geroerd en nu moet het een nachtje op het aanrecht blijven staan. Morgen verder. Ben benieuwd! Jullie ook?

 

feta maken met dietist Hilversum
Stremsel om zelf kaas mee te maken.

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button