Stress en overgewicht gaan hand in hand

Stress en overgewicht gaan hand in hand samen.
Want bij veel mensen leidt stress tot overeten. Herken je dat? Maar niet alleen eten door stress (emotie-eten) leidt tot overgewicht maar ook de stress op zich.

Cortisol
Als je stress ervaart stijgen je cortisolspiegels. Hét stresshormoon. Cortisol maakt je allert, doet je hartslag en polsslag stijgen en zorgt er dus voor dat je kan vechten of vluchten in geval van gevaar.  Een eeuwenoud mechanisme. Hoef je niks voor te doen.
Ervaar je echter langdurig stress dan heeft de chronisch hoge cortisolspiegels in je bloed een uiterst vervelend bijeffect: stijging van je gewicht!. Zo’n 45% van de Nederlanders schijnt heel erg gevoelig te zijn voor cortisol en slaan buikvet op.

stress en overgewicht dietist en burn-outcoach hilversum Gooi

Emotie-eten
Niet iedereen kan even goed omgaan met emoties. Verdriet, boosheid, angst….het mag er niet altijd zijn. De gevoelens die ontstaan door deze emoties en de gedachten die daardoor ontstaan. Piekeren, hollen in plaats van stilstaan bij wat er gebeurd. Emoties wegdrukken…we zijn er goed in. ” Als ik het maar niet voel dan is het er niet” .
Als we onze emoties niet ontladen geeft dat stress. Cortisolwaarden stijgen.
Emo- eten is een manier om de stress even kwijt te zijn. Heel even dan. Het werkt voor heel even ook echt. Door het eten van suiker en vet kunnen gelukshormonen aangemaakt worden en voel je je heel even beter.  Heel even.

Schuldgevoelens 
En daarna ontstaan schuldgevoelens. En gaan velen nog meer eten.
Beter leer je dus adequaat om te gaan met stress en emoties. In plaats van als een gek gaan diëten want ook dat geeft weer stress. Je leest daar meer over in mijn vorige blog.

Dieetbegeleiding mét stresscounseling
Bij Eilandcoaching helpen we je op een PuurGezonde manier af te vallen. Stap voor stap. Met als doel dat je op lange termijn gewicht kwijt raakt en dat het er af blijft. Zonder stress. Ook kijken we welke patronen er toe bij hebben gedragen dat je gewicht steeg, bijvoorbeeld bij welke stessoren en hoe kun je daar mee omgaan. En dat doen we wandelend in de natuur in of rondom het Gooi of op een (Spaans) eiland.

Bedankt voor het delen!
Call Now Button