Voeding & stress < > Stress & voeding

Heb jij geregeld last van stress? Hoe zit het met je voeding? Voeding en stress hebben een relatie met elkaar.

In een aantal blogs zal ik proberen toe te lichten waarom goed eten zo belangrijk voor je is. Bij Eilandcoaching kun je terecht voor zowel voedingsadviezen als voor het leren omgaan met stress. Laat je bijvoorbeeld intensief begeleiden op een eiland.

Je bent wat je eet is niet zo’n heel vreemde uitdrukking. Wist je dat het oppervlak van je darmen wel 7 kilometer bedraagt? Daarmee is het jouw grootste orgaan dat in contact staat met de buitenwereld. Sinds pas enkele jaren is men er achter dat de darmen en de daarin wonende darmbacteriën een hele belangrijke rol spelen in ons leven. Wil je lekker in je vel zitten dan moet je goed voor die 2 kilo darmbacteriën zorgen. Ja, 2 kilo!  Zo kan een verkeerde balans van je darmflora (de verhouding goede en slechte bacteriën een rol spelen in het ontstaan van depressie. Hoe dat zit zal ik in de komende weken vertellen. Nu deel 1.

1. Je spijsvertering start al in je mond. Daar kauw je als het goed is je eten fijn (tenzij je gehaast eet) en vermengd het zich met speeksel. In speeksel zitten enzymen die alvast een en ander aan voorvertering doen. Maar in speeksel zit ook een stofje dat op morfine lijkt: opiorfine. Het werkt veel sterkers dan morfine. Zonder dit stofje zou je mond nog veel gevoeliger zijn. Op je tong bijten is dan nog veel pijnlijker. Er zijn enkele onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat opiorfine anti-depressieve eigenschappen heeft. De vraag is dan of eten uit frustratie ook iets met je speeksel te maken kan hebben.

2. Soms is de doorlaatbaarheid van de darm groter dan de bedoeling is. Oftewel, de darm laat meer door naar de bloedbaan dan goed voor je is. Dat kan veroorzaakt worden door stress. Je zou in een stressgevoelige periode bijvoorbeeld gevoeliger kunnen zijn voor gluten. Tijdelijk minder gluten eten kan misschien helpen bepaalde klachten te beperken. Beter pak je natuurlijk de oorzaak van de stress aan.

3. Ook een fructose-intolerantie kan onze stemming negatief beïnvloeden. Suikers als fructose helpen mee aan de opname van andere voedingsstoffen in ons bloed. Zo hecht tryptofaan zich aan fructose. Eten we teveel fructose dan nemen we dat niet op en verdwijnt het uit ons lichaam, inclusief het broodnodige aminozuur (een soort eiwit) tryptofaan. Tryptofaan heb je nodig om serotonine aan te maken, ons gelukshormoon.  Als je aan fructose-intolerantie lijdt zou je dus depressiever kunnen zijn. Aan heel veel voedingsmiddelen wordt fructose toegevoegd.

Heb jij last van depressie of bepaalde stemmingen? Denk je dat je voeding wellicht van invloed is? Bij Eilandcoaching ben je welkom voor een gratis intakegesprek. Bij ons kan je terecht voor begeleiding bij burn-out via Bofit en we bieden intensieve begeleiding op de Spaanse eilanden Ibiza en La Palma.

In de volgende blog meer over voeding & depressie.

Afvallen, burn-outcoaching en meer in Hilversum via Eilandcoaching

 

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button