Drie anti-stress en voedingstips voor als je in de overgang bent

Ik heb het ongeveer 1-2 maal per uur. Een enorme opvlieger. Alsof ik koorts heb. Drijfnat en na een minuut ebt het weer weg. Het hoort er bij en ik maak me er niet druk om. Vervelend is het natuurlijk wel. Vooral in de nacht want dan word ik er wakker van. Maar ik lig er dus niet wakker van, van de overgang, als je begrijpt wat ik bedoel.

Lig jij er wel wakker van? Geeft het je stress? Ik kan het me goed voorstellen. En behalve dat je stress krijgt van de opvliegers krijg je het misschien ook omdat je het niet al te makkelijk vindt dat je in een andere levensfase komt. Of misschien heb je zo wie zo stemmingswisselingen door de hormoonschommelingen. Stressgevoelens ook kunnen toenemen door verkeerde voedingsgewoonten.

Hier 5 tips om je iets prettiger de overgang door te helpen:

1.Beperk het gebruik van koffie

Koffie, oftewel de cafeïne, zorgt er voor dat je bloeddruk wat stijgt en je pols wat sneller slaat. Als je al gestresst bent heb je meestal al een wat hoger bloeddruk en polsslag. Koffie maakt alert en dat is handig. Maar om het te gaan gebruiken om wakker te worden na een slechte nacht (door de opvliegers) is niet handig. Na het gebruik van een pepmiddel, en dat is koffie, krijg je meestal een dip. Beperk je koffiegebruik tot  maximaal 1 maal per dag en die drink je natuurlijk niet in de avond. Want dan blijf je extra wakker. Drink liever (groene) thee of kruidenthee. De Gezondheidsraad adviseert 3 kopjes  groene thee per dag.

2.Drink liefst geen alcohol

Ook het gebruik van alcohol verhoogd stressgevoelens. Zeker als je meerdere glazen per dag drinkt. Misschien heb je het wel eens gemerkt  dat als je wat teveel op hebt, je in de nacht veel eerder wakker wordt, niet meer in slaap valt en dat je hart als een razende tekeer gaat? En door de overgang slaap je toch al slechter. Voor mijzelf weet ik in ieder geval dat als ik iets gedronken heb de opvliegers toenemen. Daarnaast: alcohol draagt niet bij aan een gezond gewicht.

3.Probeer emo-eten in de hand te houden

Veel mensen reageren hun stress af met eten. Maar lang helpen doet het niet. De stress gaat er niet weg van.  Eerder krijg je nog meer stress omdat het vet op je buik toeneemt.  Wat toch al veel makkelijker gaat nu je in de overgang bent. Zoek afleiding, bel iemand, ga naar buiten, ga schoonmaken, etc. Wil je toch wat eten? Hou het dan op iets lekker dat ook gezond is zoals een handje amandelen of een handje kokoschips. Weinig koolhydraten, veel eiwitten en vezels, dus verzadigend. Of zoek een stresscounseler.

Wil je meer tips hebben, ervaringen uitwisselen, gezond en lekker leren eten? Eilandcoaching geeft op 20 februari  tussen 18.30 en 21.00 uur een workshop in Hilversum vlak bij het station. De kosten zijn 22,50 inclusief koffie, thee en wat lekkers.  Deelnemers krijgen 10% korting op een coachtraject. Aanmelden kan je via info@eilandcoaching.nl.

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button