Voeding & stress < > Stress & voeding deel 2

Heb jij geregeld last van stress? Heb jij het prikkelbare darm syndroom? Hoe zit het met je voeding? Voeding en stress hebben een relatie met elkaar. In een aantal blogs zal ik proberen toe te lichten waarom goed eten zo belangrijk voor je is. Dit is deel II. Bij Eilandcoaching kun je terecht voor zowel voedingsadviezen als voor het leren omgaan met stress. In de natuur in ’t Gooi of laat je intensief begeleiden op een eiland.

1. Het prikkelbare darmsyndroom oftewel PDS:  Onze hersenen en darmen communiceren met elkaar via de hersen-darm-as. Daar wordt sinds een paar jaar steeds meer over bekend. Zo ervaren mensen met PDS eerder pijn bij een opgeblazen gevoel dan iemand zonder PDS. Mensen met PDS hebben ook vaker dan gemiddeld angstaanvallen of depressies. Dat komt niet door de PDS, deze mensen zijn gewoon gevoeliger dan anderen. Als je last hebt van PDS is het goed om eens een blik op je voeding te laten werpen en wellicht nemen met wat kleine voedingsadviezen je klachten al af. Bij Eilandcoaching kun je voor je voeding en stressklachten tegelijk terecht bij 1 therapeut!

2. Iedereen weet dat als je stress hebt, dit effect kan hebben op je darmen. Ben jij niet een keer flink aan de diarree gegaan voor een examen? Op het moment dat je hersenen een probleem signaleren willen ze dat er extra energie vrij komt. Dat vrij maken van energie gebeurt op het niveau van je darmen. De darmen doorbloeden minder en besparen energie. Ook het darmslijmvlies wordt dunner. Duurt de stress heel lang dan verzwakt de darmwand. En hierdoor verzwakt weer ons immuunsysteem. Vervolgens gaan door stress ook nog eens onze darmbacteriën in samenstelling veranderen: de slechte onder hen krijgen meer kans met alle gevolgen van dien. Sta je langdurig blootgesteld aan stress? Help je darmen een handje en gebruik een probiotica. En pak uiteraard de oorzaak van de stress aan.

3. Maak van je maaltijd een stressvrij moment. Door stress wordt de spijsvertering afgeremd en daardoor haal je weer minder voedingsstoffen en energie uit je voeding. Belangrijke voedingsstoffen die je weer nodig hebt om je energiek te voelen. Hoe maak je je maaltijd zo ontspannen mogelijk? Dek je tafel mooi, zet een kaars neer, kook lekker en uitgebreid, neem de tijd om te genieten, leg je mobiel elders en zet hem op stil, geen televisie bij het eten, en heb je kleine kinderen maak dan geen machtsstrijd van het eten. Zij winnen toch!

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button