Ben jij een boom of een tak? Tips om je meer zelfverzekerd te voelen.

Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Ben jij zelfverzekerd? Het is een groot verschil of je je een boom of een tak voelt. Wat komt er bij jou het eerste op als ik je deze vraag stel? Ik voel mij meestal vooral een boom.

Metaforen: 

In de wandelcoaching gebruik ik metaforen die ik samen met mijn klant in de natuur tegen kom. Dat kan bij levenscoaching zijn, maar net zo goed bij dieetcoaching en burn-outcoaching. Hoe kom ik nu aan de vergelijking boom en tak? Veel van mijn klanten voelen zich onzeker. Dat leidt tot emo-eten, aardig gevonden willen worden en zo je grens over (laten) gaan en daardoor zelfs tot burn-out.

Ervaren:

Ik vraag geregeld aan mijn klant of ze een boom willen uitzoeken die evenaart hoe zij zich voelen. Heel vaak wordt er een niet zo stevige boom uitgekozen. Ik laat dan verwoorden waarom dat is. Daarna mag mijn klant een boom kiezen die ze zou willen zijn. Die is vaak een stuk steviger. Door eerst bij de ene te gaan staan en daarna bij de ander kan je aan den lijve ondervinden hoe het voelt om wat steviger te zijn.  Dat is niet altijd even makkelijk kan ik je vertellen.

Stevig met beide voeten op de grond:

Een boom is zo’n mooie metafoor omdat die stevig in de grond staat, geworteld is, als het storm blijft hij gewoon staan. Je kunt er tegen leunen en je voelt ruggensteun. Het is fijn ruggensteun van anderen te krijgen, maar het beste is natuurlijk als je die jezelf kan geven.  Nu denk je misschien dat alleen die dikke boom een juiste keuze is. Maar je kunt het ook anders zien.

Mee “veren “ en ontwikkelen:

Die dunnere boom is helemaal zo verkeerd nog niet. Die staat ook stevig geworteld en kan heel goed mee veren met de wind en toch blijft hij staan. Daarnaast is hij zich nog aan het ontwikkelen, hij is nog in de groei. Is op de toekomst gericht. Ook tegen deze boom kan je leunen en steun voelen. Dus voor een dunne boom kiezen is zo verkeerd nog niet. Mijn klant die dit formaat boom kiest kan misschien een assertiviteitstraining gebruiken. Maar ook daar kunnen we tijdens de coaching mooie oefeningen voor doen.

En nu de tak:

Een van mijn klanten koos voor een tak. Ze was geen boom, zelf geen dunne maar een tak onderaan de boom. Dus ik dacht “o, jee, nu gaat het komen”. Ze vertelde dat ze de tak was die alleen maar energie wegzoog van de dikke boom, zij stond maar in de weg. Heftig hoor! Toen we naar die tak liepen bleek het een dunne tak te zijn die tegen de boom gezet was door iemand anders. Zeg maar zo’n stok die je gebruikt om te wandelen. Hij stond dus nog los ook. Hij was een mooie metafoor mijn klant die zo wankel in het leven stond.

De kracht van de tak:

Ik hoor je denken, waar leidt dit heen, wat is de moraal van het verhaal? Nou, dat zal ik je vertellen. Die tak was een wandelstok, die dus ook steun geeft. En ja, zij gaf veel aan anderen, deed veel voor anderen. Een mooie eigenschap. Alleen zelf vroeg ze nooit wat, de balans was een beetje zoek. Ze legde de tak bij een dikke tak op de grond, die stond metafoor voor een man waar ze heerlijk tegenaan kon liggen. Geweldig toch?

De sessie die daar op volgde was die tak natuurlijk in haar hoofd gebleven. Hij was een symbool geworden voor vrijheid. Hij was los, dus kon gaan en staan waar hij wilde. En dat kan een stevig gewortelde boom niet! Die staat op een vaste plek. En dat paste helemaal niet bij haar. Zo werd de dunne tak die eigenlijk maar een beetje in de weg stond een symbool voor vrij zijn. Hij ging mee achter in de auto naar huis en veranderde daar in een paastak. Ik vind het geweldig!

Tips om je zelfverzekerder te voelen:

  1. Vergelijk jezelf ook maar eens met een boom, ongeacht welke je kiest, bedenk wat de voordelen zijn van deze boom of tak;
  2. Wil je net zo stevig staan als een boom? Dat kan je leren. Ga goed in balans staan met beide voeten stevig op de grond. Zoek het midden van je voeten op. Buig je knieën een klein beetje. Kantel je bekken een beetje naar voren en span je buikspieren een klein beetje aan. Schouders ontspannen. Concentreer je op een stevig bekken. Laat een ander je een klein duwtje geven en ervaar dat je zo stevig kan blijven staan. Veel steviger dan als je vooral op één been leunt. Heb je een moeilijk gesprek te doen? Als je stevig staat voel je je letterlijk en figuurlijk steviger.
  3. Kijk voor je. Mensen die niet zelf verzekerd zijn lopen vaak een beetje gebogen en kijken naar de grond. Oefen eens in voor je kijken. En ervaar dat je niet dood gaat als iemand naar jou kijkt. Ik doe wel eens een oefening met een klant om samen iedereen aan te kijken, samen is dat makkelijker. Ik heb ook wel eens met een klant op Utrecht CS gelopen over een rechte lijn. Rechtdoor lopend, recht voor ons kijkend en niet opzij gaan. Weet je dat iedereen dan uitwijkt? Echt iedereen! We hadden enorm veel lol.
  4. Mijn klant van de tak doet nu aan krachttraining. Zij bedacht tijdens het leunen tegen een stevige boom dat ze zichzelf meer ruggensteun kon geven door aan krachttraining te doen. Ze ging zichzelf een stevigere rug bezorgen.
  5. Vaak benadrukken we wat er weer niet gelukt is. Daarmee haal je jezelf omlaag. Schrijf dagelijks eens twee dingen op die goed gingen vandaag. Waarover je je zeker voelde. Dan zal je zien dat je een heleboel dingen wel kan.
  6. Ga hardlopen. Als je fysiek sterker wordt ga je je ook mentaal steviger voelen. En als je hardloopt focus dan op iets dat je voor je ziet, dan loop je vanzelf rechtop en kijk je de wereld in. Je ziet dan veel meer van het al het moois om je heen.

Hulp nodig? Eilandcoaching, gespecialiseerd in voeding & stress, helpt je op weg, met daarbij de nodige dosis humor.

Wind en bomen, bekijk hier het filmpje van bomen die stevig staan in de wind.

Wandelcoach hilversum
Wil je net zo stevig leren staan als een boom?
Bedankt voor het delen!
Call Now Button