Hoe kunnen wij vrouwen zorgen dat we niet overbelast raken?

Kom jij ook nauwelijks aan ontspanning toe?

Opvallend vind ik dat bijna al mijn vrouwelijke cliënten , of ze nu voor hun overgewicht of voor een burn-out bij mij komen, stuk voor stuk te gehaast leven en weinig tijd voor ontspanning nemen. Hoe komt dat toch?

Hier tips om te onthaasten:

1. Hou een dag of 3 bij wat je allemaal doet. Meteen opschrijven want ’s avonds weet je het niet meer. Bekijk vervolgens wat prioriteit heeft en schrap wat zaken. Moet je echt alle was strijken? Moet je echt ’s morgens de bedden opmaken? Ik heb geeneens een strijkijzer. Heerlijk!

2. Vrouwen die niet of niet fulltime werken vinden het vaak zo sneu voor hun man als die ook nog wat in het huishouden of met de kinderen moet doen. Want hij heeft de hele dag gewerkt. Jij  niet dan? Mannen vinden het helemaal niet erg wat te doen als we het maar vragen, dan doen ze het vaak graag. e moeten ze natuurlijk niet commanderen.

3. Leer van mannen. De meeste mannen kunnen heel goed relaxen. Zij weten als geen ander dat je eerst moet ontspannen voor er weer spanning op de boog kan staan. Als ze uit hun werk komen willen ze eerst even bij komen. En gelijk hebben ze. Gun jezelf in ieder geval even een kwartiertje als je uit je werk komt. Je stressniveau blijft anders hoog.

4. Plan ontspanmomenten in je agenda. Komt het sporten er nooit van? Ligt dat boek er nou nog steeds? Er is altijd wel iets belangrijkers dan jezelf. Zet jezelf ook eens op de eerste plaats. Zet iedere week ergens een kruis in je agenda. Deze tijd reserveer je voor jezelf. Dat moet toch mogelijk zijn? Vraagt iemand iets van je dan kun je makkelijker “nee” zeggen. Je hebt namelijk al een afspraak. Met jezelf. En je niet schuldig voelen, nergens voor nodig.

5. Heb je kleine kinderen? En ben je moe? Logisch toch? Wij vrouwen willen alles. Maar kleine kindren vergen nogal wat van je. Slapeloze nachten, kortere nachten, altijd verantwoordelijk zijn. Naar school brengen en naar clubjes. En dat naast het werk, het huishouden, de sociale contacten etc. Verbaas je er dus niet over dat je moe bent. Accepteer het. Het hoort bij deze levensfase. Maak wel keuzes. Je kan niet alles.

6. Ga op tijd naar bed. Hoe laat sta je op? Half 7? De meeste van ons hebben 8 uur slaap nodig. Dat betekent dat je om 22.30 uur moet slapen. Een uur voor je gaat slapen geen tv, internet, mobiele telefoon. Voor een goede nachtrust moeten je hersenen eerst tot rust komen. Lees liever een boek. Dat is veel meer ontspannend. Wist je dat mensen die te weinig slapen vaker overgewicht hebben?

7. Je bent niet onaardig als je een keer “nee” tegen iemand zegt. Het gaat er om hoe je het zegt. Als ik tegen jou zeg “Nee sorry, ik heb geen tijd”, be ik dan onaardig? Heb ik je dan beledigd? Nee toch? Soms heb je gewoon ergens geen tijd voor. Als je duidelijk bent en geen smoesjes bedenkt wordt jouw “nee” gewoon geaccepteerd. Het zijn je eigen gedachten die daar een loopje mee nemen.

Overigens, heb je wel eens een dag niet op facebook gezeten? Ook lekker rustig.

Tijdens de Onthaastweek voor vrouwen “Rust & Lekker eten”, in Sevilla, maart 2015, gaan we met een klein groepje vrouwen (4-6) werken aan een rustiger leven. Een heerlijk weekje er uit, een lentezonnetje dat warmer is dan bij ons, en lekker eten. Er wordt voor ons gekookt maar een onderdeel van het programma zal zijn hoe je gezond (en snel) kan koken en eten om op gewicht te blijven of om af te vallen. We doen van alles samen  maar er is ook ruimte voor individuele gesprekken en om de mooie ontspannende stad Sevilla te bekijken.

Als je inschrijft voor 1 november ontvang je 10% korting op het coachprogramma. Kijk voor meer info op de website http://www.eilandcoaching.nl/onthaastweken-rust-lekker-eten/

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button