Stress? 5 relax-oefeningen.

Heb je stress? Laten we dan beginnen met een filmpje:

Zet het geluid wel even aan.

 

38 seconden duurt dit filmpje. 38 seconden voor een leger hoofd. Want wat doe je? Je kijkt en vraagt je af wat er gaat gebeuren. Je luistert, zal dat vogeltje doorgaan of stopt het? Gaan er nog meer vogeltjes fluiten? Even geen ruimte voor andere gedachten. Je stress hormonen krijgen even de kans om te dalen. En daarmee hartslag, je ademhaling, je bloeddruk.

Ik geef je 5 oefeningen om wat minder stress te hebben:

1.Kijken:

Ga er eens goed voor zitten en kijk eens heel bewust om je heen. Wat zie je allemaal? Bijvoorbeeld als je uit het raam kijkt? Of ga gewoon eens je partner of kind observeren? Wat doet hij allemaal? Hoe kijkt hij? Hoe ademt hij? Deze oefening kan je ook heel goed buiten doen. Eens een paar minuten echt kijken wat er om je heen te zien is. Meer dan je denkt.

2.Luisteren:

Een ultieme oefening voor in het bos. Geen bos? dan doe je het gewoon op straat. Deze oefening ligt in het verlengde van oefening 1. Luister eens naar wat je allemaal hoort. Niet kijken, alleen luisteren! Als het even kan met je ogen dicht. Ook leuk om met zijn twee te doen, je hoort namelijk niet allebei hetzelfde.

3.Voelen:

Als je buiten loopt kun je ook van alles voelen. De grond onder je voeten, de wind door je haren, je koude handen, of je hart dat rustig klopt of juist heel snel.

4. Ademen:

Doe je ogen dicht en adem een minuut in en uit. Tel hoe vaak jij ademt. Probeer daarna in een minuut 6 maal of minder te ademen. In door je neus en uit door het tuitje van je mond. Het uitademen doe je langer dan het inademen. En na je uitademing hou je even je adem in. Lukt het? Herhaal dat dan een paar minuten.

5. Lekker staren:

Ken je dat? Je kijkt naar een open haard vuur en je blijft maar naar de vlammen kijken. Zet een dikke kaars neer en staar eens een tijdje naar het vlammetje. Zacht relaxmuziekje op de achtergrond en je ontspant. Of nog fijner als je een ligbad hebt: doe er een paar druppeltjes van een heerlijk ruikende olie in en zet die kaars aan het voeteneinde. En dat muziekje doe je er natuurlijk ook bij.

Ik wil een maand lang iedere dag een relax-tip voor minder stress gaan posten. Zeg maar een soort relax-challenge. Wil jij hem iedere dag ontvangen, doe je mee? Stuur me dan even een berichtje met je e-mailadres: info@eilandcoaching.nl. We starten op 1 januari. Relaxed het nieuwe jaar in.

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button