Heb jij een orale karakterstructuur?

Heb jij een orale karakterstructuur?

Een andere benaming voor de orale karakterstructuur is de behoeftige structuur. Wat moet ik daarmee zal je denken? Dat zal ik je in deze blog vertellen. In mijn dieetbegeleiding werk ik geregeld met karakterstructuren. Je karakterstructuur wordt in je vroege jeugd gevormd en helpt je om te “overleven”. In je latere leven kunnen de patronen die je hebt gevormd je belemmeren. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen. Ik kom vaak cliënten met een orale structuur tegen.

Voeding aannemen: De orale karakterstructuur heeft als taak “voeding aannemen”. Er is een gemis en de vraag is wat dat gemis is en  waar het vandaan komt. Daartoe teken ik vaak met mijn cliënt een familie-opstelling, gewoon in het zand op de grond. We tekenen dan het gezin waar mijn cliënt vandaan komt in een afgebakende ruimte. En misschien vind je het raar, maar die opstelling klopt altijd. Onderaan de blog vind je een tekening van een dergelijk opstelling. Daarin zie je een moeder(M) die erg op het kleine broertje (B) gefocust is. B kijkt naar grote zus (Z). Pa (P) is groot en dominant aanwezig. Vooral gericht op moeder en zoon. Zus staat aan de zijlijn, ze hoort er niet zo bij. Haar gemis is dat ze er graag bij wil horen, zich ook gesteund voelen zoals B. Vaak tekenen we ook een opstelling van de ouders, daaruit kan duidelijk worden wat het verdriet en de pijn of gemis van de ouders was. Ze hebben hun gevoel van tekort onbewust doorgegeven aan hun kind.

Bang voor afwijzing: Mensen met een orale structuur kunnen moeilijk hulp aannemen. Ze zijn bang voor afwijzing. “Ik krijg het toch niet, ik kan het niet, of, ik weet niet wat ik wil”. Door de opstelling kunnen we antwoord vinden op de volgende vragen: wat heb je niet gekregen?,  wat had je willen krijgen?, wat zou je nu willen krijgen? En hoe krijg je dat? Een opdracht die ik meegeef kan zijn: “vraag de komende week enkele dingen en zeg dankjewel voor als je het gekregen hebt”. Dus leren vragen en leren aannemen.

Loyaal naar ouders: Mensen met een orale structuur moeten leren het gemis/verdriet te accepteren. Je zou het moeten omarmen. Het is iets wat bij je hoort. In de natuur kunnen we dat doen door een symbool er voor uit te kiezen. Een tak, een steen of een boom. Rouwen om het verdriet is nodig om verder te kunnen. Om aan te kunnen nemen. De “oraal” is loyaal aan zijn ouders en hun gemis. Hij voelt zich onbewust ongemakkelijk of schuldig naar hen als hij van het leven geniet. Een andere opdracht die ik dan wel eens meegeef is: “schrijf dagelijks op waar je van geniet en waar je dankbaar voor bent”.

Leren gevoelens openlijk te uiten: Soms stel ik ook steeds dezelfde vraag zonder op het antwoord in te gaan. Bijvoorbeeld: wat is er goed aan het niet voelen van je behoeften? Vertel me hoe je je behoeften ontkent. Of, vertel me hoe je je behoeften ervaart. De orale structuur moet leren zijn gevoelens en behoeften openlijk te uiten. Wat kan je gebeuren als je vraagt en aanneemt? Onbewust is de orale structuur bang voor afwijzing. “Ik krijg het toch niet”. Vaak is de orale structuur ook boos. Belangrijk is deze woede te uiten. De “herhalende vraag” kan helpen: waar ben je boos om? Vervolgens kan de woede geuit worden door te schreeuwen, tegen een boom te trappen of symbolisch te begraven in een kuil.

Stiekem eten: Als de oraal een stiekeme eter is, moet hij leren openlijk te eten/snoepen. De orale structuur eet vaak stiekem omdat niemand mag weten dat hij naar iets verlangd. Vragen zijn: waar verlang je naar als je stiekem eet? Waarom mag niemand weten waar je naar verlangd?

Voor jezelf zorgen: Tot slot moet de oraal leren iets puur voor zichzelf te doen. Een kleine, maar niet eenvoudige opdracht is dagelijks een kwartier de tijd nemen hiervoor. Dit betekent dat hij discipline moet gaan opbrengen. Dat is iets waar de oraal moeite mee heeft: hij is vaak passief, want het lukt toch niet. Ook is het een manier om goed voor zichzelf te gaan zorgen.

Zo, dat was een kleine inleiding in wat ik soms doe met mensen met een orale structuur. Soms, want niet iedereen kan of durft dit. Maar één ding is zeker, het geeft wel inzichten. En als je inzicht hebt kun je daarna andere keuzes maken.

De orale structuur
Eilandcoaching werkt met karakterstructuren
Bedankt voor het delen!
Call Now Button