Eet jij soms uit leegte?

Ben jij iemand die graag eet, veel praat, liefst ook nog rookt en drinkt? En moeilijk nee zegt, bevestiging nodig heeft, liever geen hulp vraagt en aanneemt? En heb je overgewicht?                                     

Karakterstructuren: In mijn dieet coaching werk ik vanuit karakterstructuren. Je karakterstructuur wordt gevormd in je vroegste jaren. Ze hielpen je als kind om je staande te houden onder bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen. Je structuur beschermt je in situaties die je bewust of onbewust ervaart als moeilijk, stressvol of bedreigend. Hij biedt je dus bescherming tegen de vervelende invloeden van buitenaf. Of in ieder geval bood je structuur dat vroeger, hij is gebaseerd op oude pijn die nu wellicht niet meer aan de orde is. Nu treed hij in werking op het moment dat je onder druk of spanning komt te staan. Je schiet in een defensief patroon en dat kan belemmerend werken. Een karakterstructuur is overigens niet hetzelfde als je karakter.                                      

De onverzadigbare structuur: Eén van de zes karakterstructuren is de onverzadigbare of behoeftige structuur. Ook wel de orale karakterstructuur genoemd. Voor mij als dietist en coach heel interessant omdat veel van mijn cliënten te veel eten. Met deze structuur ben je op je mondgebied gericht: veel eten, liefst ook roken en drinken en veel praten.

Het glas is half leeg: Voor personen met deze structuur is het glas meestal halfleeg. Ze kijken vooral naar de dingen die er niet zijn, die ze missen. Ze hebben vaak een gevoel van tekort. Daarnaast denken ze dat dat wat ze willen toch niet zal lukken. Dus beginnen ze ergens niet aan of stellen steeds maar weer uit. Complimenten beklijven niet, daarentegen zijn ze sterk op zichzelf gericht want hij of zij wil graag aardig gevonden worden.  Maar als hij of zij niet krijgt wat ze wil kan deze persoon gaan claimen. Het lastige is dat ze geen hulp vragen of aannemen en dan krijg je meestal ook niet wat je nodig hebt.                                                                                                                                       

De mond is altijd gevuld: Vanuit de angst tekort te komen is de mond altijd gevuld met eten, drinken, sigaretten of woorden. Iemand met deze karakterstructuur schept vaak als eerste op, hij moet krijgen wat hij toekomt. Het grootste stuk vlees wordt snel uit de pan geprikt, het bord is nog niet leeg of er ligt alweer wat bij. Wachten met eten tot iedereen heeft opgeschept is moeilijk. Snel eten hoort daar ook bij.

Eten vult letterlijk en figuurlijk: Ik heb eens een cliënt gehad die rustig 6 boterhammen achter elkaar op at. Het gevulde gevoel gaf haar warmte. Als kind was ze weinig gezien en gehoord door haar ouders. Dan ga je je eigen vulling creëren, en als er dan eten voor de hand is, dan is die keus makkelijk gemaakt. En dat leidde tot overgewicht.

Samen op zoek naar de oorsprong: Samen met mijn cliënt ga ik op zoek naar de oorsprong van deze structuur. Als je die eenmaal weet kan je er namelijk ook wat mee doen en keuzes maken. Zo sprak mijn laatste cliënt de woorden: “ik zou eigenlijk eens moeten gaan kijken naar wat ik allemaal heb, wat mij plezier geeft, in plaats van wat er niet is, en naar waar ík blij van wordt en niet alleen naar waar ik anderen plezier mee doe”. En zo is het, dan wordt het glas weer half vol”. Ik haar trouwens niets in de mond gelegd, ze ontdekte zelf dat daar een deel van het eetprobleem vandaan kwam.

Heb jij soms last van één de volgende dingen én een eetprobleem?

Altijd behoefte aan ondersteuning;  Gevoel van tekort; Boos op jezelf; Gevoelig voor verslavingen;  Bang om alleen te zijn; Gevoelens van minderwaardigheid; Je in de steek gelaten voelen; Veel behoefte aan aandacht.

Dan ben je bij Eilandcoaching op de juiste plek voor begeleiding. Intakegesprek of meer info? www.eilandcoaching.nl

 

De onverzadigbare karakterstructuut
Ben jij een emotie-eter? Eet je uit leegte?

 

Bedankt voor het delen!
Call Now Button